Teamwork Melahirkan Sinergi


Sudah agak lama saya tidak menulis atas faktor kesibukan khususnya pada penghujung sesi persekolahan dan tahun yang menuntut pelbagai macam komitmen. Beberapa hari yang lalu semasa memandu ke tempat kerja saya mendengar pelbagai isu dan karenah rakan sekerja yang diutarakan oleh pendengar. Satu perkara yang menarik perhatian saya ialah tentang teamwork.

Hari ini, konsep teamwork atau bekerja dalam pasukan amat merupakan antara elemen penting dalam pengurusan untuk menjamin kecemerlangan dan kejayaan. Malah ianya sudah menjadi antara aspek yang dijadikan kajian/penyelidikan oleh kalangan pelajar pengurusan di institusi pengajian tinggi.

Teamwork bukanlah perkara baru. Dalam Islam sendiri ianya telah sejak awal dahulu diberikan perhatian khususnya dalam menegakkan kalimat Tuhan. Malah dalam Surah as-Saf ayat 4 bermaksud ,"Sesungguhnya Allah menyukai jika perjuangan di jalanNya dilakukan (secara tersusun) seperti satu saf seolah-olahnya mereka merupakan bangunan yang kukuh."

Amalan solat fardhu 5 waktu yang kita lakukan jelas merupakan manifestasi kepada konsep teamwork yang paling mudah dijadikan contoh. Semasa ahli-ahli jemaah berdiri dan menghadapkan wajah ke arah kiblat di samping merapatkan saf untuk sembahyang menunjukkan peri pentingnya kerjasama, perpaduan dan disiplin dalam pasukan. Solat berjemaah ini juga mengingatkan kita tentang konsep persamaan dalam Islam. Semasa sembahyang tidak ada lagi perbezaan darjat, pangkat, ego, status dan sebagainyanya kerana kita sujud pada yang Satu iaitu Allah. Malah apabila imam membuat kesilapan boleh ditegur seperti mana kita boleh menegur ketua sekiranya wujud penyalahgunaan kuasa atau pelanggaran polisi/dasar yang boleh menjejaskan prganisasi.

Sebagai manusia kita selalu menganggap diri kita hebat tetapi kita lupa bahawa kita juga boleh menjadikan budaya makhluk Allah yang lain walaupun mungkin kecil seperti semut misalnya sebagai teladan. Semut adalah antara 30 juta spesis serangga yang ada di dunia ini. Dijangkakan ada 10 juta billion semut di dunia ini yang mengatasi haiwan lain. Bagaimanapun semut sentiasa mengamalkan konsep bekerja dalam satu pasukan yang cukup hebat. Apabila semut melalui sesebuah kawasan lapang, tentera semut akan pergi ke hadapan bagi menjaga keselamatan semut-semut lain. Apabila melalui parit, mereka akan membina jambatan semut dengan berpaut antara satu sama lain hingga keseberang parit. Semut-semut lain akan meminjak badan rakan-rakan mereka sehinggalah semua sebut dapat menyeberangi parit berkenaan

Dalam konteks berorganisasi, apabila wujud sikap bekerja dalam pasukan dengan pengorbanan sebegini rupa, manusia pasti dapat menghasilkan kualiti kerja yang tinggi. Ianya pasti mampu meledakkan perubahan yang hebat dalam mana-mana komuniti organisasi di mana kita berada.

Konsep teamwork yang mengandungi nilai tolong menolong dan bekerjasama ini akhirnya akan melahirkan sinergi. Sinergi yang berasal dari bahasa Yunani (Greek) sunergi bermaksud tolong menolong (cooperation) dan sunergos bermaksud bekerjasama (working together). Dalam bahasa yang mudah sinergi ini bermaksud 1+1=3 seperti yang selalu diperkatakan oleh tokoh-tokoh barat. Ianya bermula dengan wujudnya konsep teamwork ini. Malam dalam Islam formula sinergi boleh disebut sebagai 1+1=3 + bantuan Tuhan.Contohnya dalam peperangan Badar, umat islam yang berjumlah 313 orang berperang dengan 1000 orang tentera musuh. Allah menyatakan dalam surah Ali Imran ayat 123 bermaksud,"Sesungguhnya Allah telah menolong kamu dalam perang badar sedangkan kamu ketika itu orang-orang yang lemah. Kerana itu bertakwalah kepada Allah supaya kamu mensyukurinya."
Share on Google Plus

About AZMAN2020

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment