3 Sebab Manusia Perlu Kreatif

Saya baru habis membaca buku “Bebaskan Kreativiti Anda” tulisan Yew Kam Keong yang diberi oleh seorang rakan. Buku ini banyak mencabar kita untuk memikirkan sesuatu yang tidak kita terfikir. Bagi YKK setiap produk dan proses baru berpunca dari minda manusia. Ciptaan sosial juga berasal daripada minda. Barangan yang berkualiti atau perkhidmatan yang lebih baik akan menyumbang kepada membina kehidupan yang lebih. Menurut Napoleon Hill, semua pencapaian manusia bermula dengan satu idea.
Kita semua dikatakan dilahirkan kreatif. Cuma ianya berbeza mengikut tahap mana kita mampu mengembangkan potensi kreativiti kita. Ada 3 sebab mengapa kita perlu menjadi kreatif.

1. Untuk mencari kebahagian dan kegembiraan
Setiap manusia akan berasa lebih gembira dan bahagia dalam kehidupannya jika kita dapat menggunakan kuasa kreativiti kita. Semakin kita kreatif semakin lengkap diri kita. Semasa zaman kita kanak-kanak, itulah antara tahap kita paling kreatif. Pada tahap itu kita berasa paling bahagia. Bagi kanak-kanak kampung kreativiti bermain menggunakan faktor alam satu ketika dulu merupakan sesuatu yang menyeronokkan/membahagiakan. Contoh bagaimana orang yang berjaya mewujudkan kebahagiaan melalui kreativiti ialah Walt Disney yang berjaya membawa kebahagiaan dan kegembiraan kepada berjuta-juta manusia pada hari ini melalui ciptaannya seperti Mickey Mouse dan Donald Duck dan taman-taman temanya Disneyland dan Disneyworld.

2. Untuk tujuan kesinambungan hidup dan kemajuan

Manusia berjaya meneruskan kesinambungan hidup walaupun sentiasa diancam kepupusan kerana satu sebab iaitu kreativiti. Kita adalah satu-satunya makhluk hidup yang dapat mengubah keadaan sekeliling melalui teknologi. Tanpa kreativiti, tidak mungkin ada teknologi. Kita berjaya maju sejauh ini disebabkan oleh penggunaan kreativiti melalui teknologi. Dalam program televisyen popular McGyver satu ketika dulu, heronya selalu berjaya melepaskan diri daripada keadaan yang bahaya dengan menggunakan daya kreativitinya.. Dia selalu berjaya menyelamatkan diri dengan menggunakan apa sahaja benda yang ada padanya lalu dimanipulasikan secara kreatif.

3. Untuk penghasilan kekayaan

Manusia juga menggunakan kreativiti untuk menghasilkan kekayaan ekonomi. Contoh mudah perisian komputan yang dijual dalam bentuk cakera padat kalau dinilai dari segi kos CD mungkin hanya bernilai RM1 sahaja tetapi perisian yang terdapat didalamnya mungkin bernilai ratusan atau ribuan ringgit. Kos bahan mentah tak penting tetapi yang penting dan mahal ialah kandungan software yang berasal dari kreatviti seseorang. Itulah sebabnya Bill Gates berjaya menjadi manusia yang terkaya di dunia kerana menjual imaginasi perisian microsoftnya. Kebanyakan empayar perniagaan adalah dibina berdasarkan satu konsep kreatif. General Motors (GM) satu ketika dulu menjadi syarikat korporat terbesar dunia kerana memperkenalkan konsep bayaran secara ansuran untuk membeli kereta. Syarikat CNN menjadi rangkaian siaran TV popular kerana memperkenalkan konsep berita 24 jam dan syarikat penghantaran FeedEx mendapat keuntungan dengan memperkenalkan konsep penghantaran semalaman yang inovatif.

Mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad pernah menyebut, aset terbesar atau paling bernilai bagi sesebuah negara ialahkreativiti penduduknya. Ringkasnya kreativiti walaupun kecil sifatnya mampu memberi penambahbaikan kepada organisasi atau masyakat kita di mana kita berada.
Share on Google Plus

About AZMAN2020

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment