Minat Untuk Bekerja

Biasanya perkataan minat dikaitkan dengan keseronokan. Keseronokan adalah satu perasaan yang wujud dalam diri seseorang. Perasaan yang wujud ini adalah disebabkan rasa suka, gembira dan bahagia (selesa) dengan sesuatu perkara yang dilakukan. Perasaan ini kan mempengaruhi sikap (rajin atau malas) seterusnya memberikan kesan kepada persekitaran termasuklah manusia sekeliling kita (sama ada suka atau benci pada kita. Contohnya : pengurus yang cemerlang, penyanyi yang berjaya.

Bekerja pula adalah usaha yang dilakukan oleh semua makhluk Allah di muka bumi ini bagi mendapatkan rezeki masing-masing. Bekerja juga adalah satu bentuk sumbangan atau kebajikan kepada masyarakat dan negara. Dengan erti kata lain, bila bekerja dengan penuh minat (seronok) akan menghasilkan rezeki dan membawa sumbangan kepada kemajuan agama, bangsa dan negara.

Antara cara mewujudkan keseronokan bekerja (from top to bottom) ialah :

1. Sesi Riadah - Antara sesi riadah yang boleh dilaksanakan ialah "Hari Keluarga". HK seumpama ini secara tidak langsung memberi peluang kepada pekerja untuk lebih mengenali antara satu sama lain dan lebih bersifat kekeluargaan serta dapat mengeratkan silaturrahim. Pertandingan berbentuk acara dalaman seperti pertandingan bowling contohnya membuatkan staf merasakan keseronokan dan dihargai. Sesi riadah seperti ini perlu dijadikan tradisi supaya pekerja tidak merasa disisihkan dan sentiasa dihargai.

2. Kekerapan bermesyuarat - Dalam mengurus organisasi yang besar kekerapan bermesyuarat dan tempoh masa bermesyuarat juga perlu diberi pertimbangan. Mesyuarat yang dikendalikan tidak semestinya mesyuarat rasmi sahaja. Mesyuarat/perbincangan tidak rasmi (diskusi atau tea talk) juga dapat diadakan bagi mengesan masalah staf bawahan. Mesyuarat yang dikendalikan sehingga 4 hingga 5 jam tidak semestinya berkesan.

3. Dorongan - Staf seperti juga manusia dan seperti dinyatakan dalam teori Maslow sentiasa perlukan penghargaan. Dorongan boleh dilakukan melalui pelbagai cara : pujian, ucapan terima kasih, makan bersama, hadiah peribadi sempena hari jadi, sentiasa mengambil tahu dan lain-lain. Bukanlah 'ganjaran' yang dikejarkan oleh staf tetapi semangat pemimpin menghargai staf itulah yang diinginkan.

4. Dasar Pemimpin - khususnya yang berkaitan dengan kebajikan pekerja. Contoh : sikap toleransi berkaitan perkara melibatkan kesihatan, kesusahan dan sebagainya, kemudahan yang disediakan dan tiada tekanan kerja yang melampau. Apa yang penting ialah produk atau hasil kerja staf dan bukannya penglibatan yang tiada hasil kerja atau sekadar lakonan.
Share on Google Plus

About AZMAN2020

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment