Kehidupan dan Lagu

Saya tergerak untuk menulis tentang lagu dan kehidupan apabila anak saya Farah Amira yang berumur 3 tahun sering menyanyikan lagu-lagu barunya apabila balik dari taskanya setiap hari seperti yang diajar oleh guru-gurunya – lagu kanak-kanak bertemakan nasihat, amalan, ketuhanan dan sebagainya. Begitu lancar si anak kecil ini menghafal bait-bait puitis dalam lagu-lagunya.

Sejak daripada kecil lagi, perkara pertama yang kita suka ialah lagu. Kita akan tersenyum apabila ibu bapa kita menyanyikan lagu untuk kita. Lagu atau muzik boleh membantu kita berhenti dari menangis dan tidur. Ibarat ubat penenang. Saya selalu melihat ibu menyanyikan dan mendodoikan adik apabila mereka menangis. Bila kita berusia 6 tahun, masuk tadika kita didedahkan dengan lagu-lagu kanak-kanak. Malah lagu ABC juga antara lagu popular sepanjang zaman. Kalau tidak menyanyi, agak susah untuk kita mengenali huruf-huruf tersebut. Tidak lupa lagu-lagu nasihat seperti “tepuk amai-amai” dan “Burung kakak tua” yang kita ingat sampai sekarang. Jelas lagu membantu kita mengenal erti pelajaran.

Bila sudah remaja, apabila kita mula ada rasa “suka” pada seseorang, lagu cinta menjadi pilihan untuk melayan perasaan. Lagu-lagu kegemaran masa kini mahupun lagu-lagu lama pasti menyimpan berbagai nostalgia di sebalik keasyikan apabila mendengarnya. Lagu-lagu ini mengingatkan kita pada segala kenangan lepas ketika kita sedang dalam situasi gembira mahupun sedih. Lucu tapi inilah kebenarannya..betapa asyiknya lirik-lirik lagu tersebut membuai perasaan kita ketika mendengarnya. Seolah-olah penulis lirik lagu tersebut bagaikan mengerti apa yang kita alami pada situasi yang tertentu. Lirik-lirik yang bersifat percintaan mahupun ketuhanan pasti menjadi pilihan untuk didengari kerana lebih bersifat rasional terhadap apa yang kita lalui dalam kehidupan seharian. Setiap peristiwa yang kita lalui pasti meninggalkan kesan yang mendalam pada kehidupan seharian.

Saya sendiri apabila memandu pasti tidak lupa untuk membuka siaran radio klasik nasional 106.7. Apabila mendengar lagu-lagu klasik berkenaan khususnya era tahun 60an, 70an, 80 an dan 90an semasa saya membesar pada era berkenaan. Pastinya lagu-lagu berkenaan mengingatkan saya kepada pelbagai peristiwa kehidupan dari zaman kanak-kanak hingga kini yang penuh makna dalam hidup saya. Setiap lagu berkenaan pastinya akan menayangkan kembali memori kehidupan yang pernah saya alami – tinggal di perkampungan yang penuh mendamaikan. Inilah antara hiburan yang dapat menenangkan jiwa saya apabila mendengarnya. Lagu-lagu yang saya gemari sering juga saya dendangkan untuk diri sendiri walaupun kadangkala macam merosakkan lagu nyanyian penyanyi asal serta bersuara sumbang. Suatu ketika dahulu saya pernah melalui kegagalan dan adakalanya suntikan motivasi melalui lagu-lagu inilah yang mampu terus ke dalam jiwa. Malah melalui sebahagian lagu ini jugalah yang membantu menyuntik motivasi dalam diri untuk bangkit bagi menggapai kejayaan.

Menurut salah seorang teman, lagu sebenarnya tidak banyak memberi unsur positif dalam hidup. Saya agak kurang bersetuju kerana pandangannya itu dibuat tanpa melihat lagu atau secara amnya muzik secara menyeluruh. Sebagai contoh seseorang yang tengah mabuk bercinta pastinya akan mendengar lagu-lagu yang dapat membuai perasaan tetapi bagi mereka yang kecewa dalam bercinta lagu – lagu yang mempunyai lirik yang sedih akan menjadi pilihan. Hal ini bagi saya memperlihatkan role sebuah lagu dalam mempengaruhi sebuah kehidupan. Saya masih ingat sewaktu bersekolah menengah dahulu dan semasa saya tinggal di asrama lagu-lagu patriotik sering dinyanyikan untuk membakar semangat pelajar-pelajar untuk sentiasa berdisiplin tinggi dan berlumba-lumba dalam pelajaran.

Saya berpandangan bahawa lagu mampu mengubah perwatakan seseorang kerana jika setiap hari kita disajikan dengan lagu-lagu patriotik contohnya maka kita akan menjadi seorang yang patriotik. Maka tidak salah jika kita memilih lagu sebagai satu sumber motivasi diri. Sesebuah lagu mampu menjadikan seseorang yang buntu dalam kehidupan kembali ceria kerana lagu yang dinyanyikan oleh seseorang itu akan meresap ke jiwanya. Seseorang penyanyi akan menyanyi dengan penuh perasaan. Jika nyanyian tersebut tidak mempunyai penghayatan yang baik maka lagu tersebut tidak dapat dirasai oleh orang yang mendengar. Yang menjadi persoalan ialah lagu jenis apakah yang dapat memberi impak positif kepada seseorang.

Bagi saya elemen utama ialah dilihat pada liriknya. Lirik tersebut kemudian perlu dihayati ketika mendendangkan sesebuah lagu. Lirik yang baik dan positif sebenarnya secara tidak langsung menjadi auto suggestion kepada sub conscious memory untuk mengubah struktur emosi seseorang. Sewaktu anda menyanyikan sesebuah lagu dengan penuh perasaan maka apa yang berlaku ialah anda akan merasakan seolah-olah ianya sedang berlaku kepada anda atau dengan kata lain anda sedang mengalami sebagaimana yang tertulis dalam lirik tersebut.

Dalam sains minda telah dapat dibuktikan yang minda tidak mampu membezakan pengalaman yang betul atau tiruan. Oleh yang demikian sekiranya anda menyanyikan sebuah lagu yang penuh kesedihan maka kesedihan tersebut akan tersimpan dalam sub conscious memory anda hingga anda mampu memadamkannya.

Sekiranya kini anda sedang menghadapi pelbagai tekanan maka janganlah rasa berat atau terganggu untuk menyanyi tetapi dengan syarat ianya bukan sekadar menghiburkan hati bahkan perlu untuk memberi motivasi diri. Carilah lagu-lagu yang mempunyai lirik yang positif serta kuat. Setelah itu carilah pula melodi yang baik. Melodi juga memainkan peranan penting dalam memupuk unsur positif dalam diri seseorang.

Sekiranya melodi tersebut tidak dapat mencecah kedalaman rasa maka nyanyian hanya menjadi nyanyian tanpa pengisian. Apabila anda mendapat sebuah lagu yang liriknya mampu memberi impak positif dan disertai dengan melodi yang mampu merendahkan frekuensi gelombang otak maka dengan penghayatan yang betul ia akan menjadi satu suggestion untuk minda agar mengubah struktur emosi kepada positif. Dengan emosi yang positif kita akan mempunyai minda yang positif dan apabila minda dan emosi yang anda miliki positif tubuh akan sihat dan hidup akan ceria.

Malah bukan pula menjadi satu kesalahan jika kita mampu membuat satu lirik yang dapat memberi suntikan semangat dan kemudian menyanyikannya. Ianya lebih baik kerana anda lebih mengetahui jalan yang ingin anda lalui manakala lirik tadi hanyalah satu suggestion atau inspirasi kepada minda.Itulah juga yang berlaku apabila kita menghasilkan bait-bait pusi/sajak. Ia adalah manisfestasi hati dan perasaan terhadap apa yang ingin kita luahkan sama ada ia keluhan, protes, ingatan atau sebagainya.

Justeru lagu amat memberi kesan dalam kehidupan semua manusia. Lagu mampu memberikan jiwa kepada manusia. Bagaimanapun pemilihan lagu dan bagaimana kita menghayati lagu yang akan menentukan kesan langsung kepada emosi dan pemikiran kita dalam kehidupan ini.Share on Google Plus

About AZMAN2020

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment