PPSMI - akhirnya............

Setelah melalui pelbagai kontroversi, kemelut isu pengajaran dan pembelajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) akhirnya sampai kepada penamatnya. Kabinet hari Rabu ini meluluskan agar PPSMI dimansuhkan dan pengajaran serta pembelajaran kedua-dua mata pelajaran tersebut akan kembali diajar dalam Bahasa Melayu berkuatkuasa 2012. Mengumumkan keputusan kabinet tersebut, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pelaksanaan keputusan tersebut akan dijalankan secara berperingkat mulai 2012 bagi pelajar Tahun 1 dan Tahun Empat serta Tingkatan Satu dan Tingkatan Empat.

Bagaimanapun katanya, bagi memastikan perubahan tersebut tidak menjejaskan pencapaian murid yang sedang mengikuti pengajaran dan pembelajaran sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) pengajaran dan peperiksaan kedua-dua matapelajaran akan terus dilaksanakan dalam dwi bahasa sehingga kerakhir PPSMI tamat pada 2014. Pelaksanaan keputusan Kabinet bagi pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik ini akan berkuatkuasa pada 2012. Ia bermula secara berperingkat dan perubahan ini tidak membabitkan tingkatan enam dan matrikulasi.
Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sehubungan itu Kementerian Pelajaran akan melaksanakan beberapa langkah untuk memantapkan penguasaan kedua-dua bahasa itu.Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata dalam usaha memartabatkan Bahasa Malaysia, kementerian akan melaksanakan transformasi kurikulum mata pelajaran itu di sekolah rendah dan menengah dengan memberi fokus kepada penguasaan asas kemahiran berbahasa.

“Ia akan dilaksanakan di kalangan murid melalui pendekatan modular bersepadu, seimbang dan holistik. Modul yang disediakan meliputi aspek kemahiran mendengar, bertutur, membaca dan menulis, serta penguasaan tatabahasa dan seni bahasa.“Pendekatan didik hibur dan apresiasi bahasa diberi penekanan dalam kurikulum BM sekolah rendah,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

-Bernama-

Artikel Tambahan :
1. Kabinet lulus Matematik, Sains dalam Bahasa Melayu
2. PPSMI gagal bentuk kecemerlangan pelajar bandar, desa
3. Mansuh PPSMI jejas masa depan anak-anak: Dr Mahathir
4. Pemansuhan PPSMI bukan pertimbangan politik: Muhyiddin
Share on Google Plus

About AZMAN2020

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment