Mari Berhijrah


Hari ini kita meraikan kehadiran tahun baru hijrah sekali lagi mengikut kalendar Islam. Ini bermakna hidup kita sudah semakin berusia. Peristiwa hijrah Nabi Muhammad SAW kira-kira 1431 tahun lampau telah menjadi asas kepada pembinaan tamadun Madinah dan Islam secara khusus. Masyarakat madani yang dilaung-laungkan sebagai bersifat utopia oleh pemimpin dan pemikir Islam tidak berdiri tegap dan kukuh dengan sendiri tanpa Hijrah sebagai batu asasnya. Begitu juga kita, Malaysia tidak akan berada dalam status kini kalau tiada proses hijrah malah kalau kita melihat dalam skop yang agak mikro, diri kita tidak mungkin akan dapat mengecapi kehidupan yang selesa pada hari ini kalau tidak bermula dengan hijrah – hijrah minda, hijrah kelakuan, hijrah sikap dan hijrah segala-galanya.

Perjuangan Rasulullah Nabi Muhammad SAW di Makkah satu ketika dulu yang dikuasai kafir Quraisy dan penentangan puak kafir yang menolak mentah-mentah syiar Islam dihadapi Baginda dengan penuh tabah dan sabar sehingga Allah SWT memerintah berhijrah ke Madinah demi kesinambungan menegakkan akidah Islam.
Umat Islam di negara ini juga sebenarnya amat bertuah kerana dengan prasarana moden dan status negara kita sebagai negara Islam dan agama Islam sebagai agama rasmi, maka wajarlah kita bersyukur dengan kemudahan dianugerahkan Allah kepada kita. Kita ada masjid indah untuk beribadat. Dalam khutbah Jumaat di masjid berhampiran kediaman saya pada hari ini disebut oleh khatib yang membaca khutbah bagaimana institusi masjid pada hari ini telah dimasyarakatkan dengan kepelbagaian aktiviti yang merentas bidang dan tidak menjadikan masjid sebagai premis untuk bersembahyang sahaja. Tahniah. Malah di Setiap taman atau kejiranan kini juga mempunyai surau yang mampu memuatkan jemaah untuk beribadat tidak kira dari parti politik manapun, di depan Allah semua sama cuma ketakwaan dan amal ibadah yang membezakan kita di sisi-Nya. Justeru, wajar kita memanjat rasa syukur kepada Ilahi kerana kepemimpinan negara sejak zaman selepas merdeka tidak mengabaikan pembangunan modal insan yang menitikberatkan pembentukan sahsiah dari segi keagamaan.

Umat Islam wajar menggunakan sepenuhnya nikmat beribadat kepada Allah dengan mengunjungi masjid dan surau serta mengimarahnya. Jangan jadikan masjid semata-mata tempat untuk 'berhijrah' daripada masalah kewangan dan perasaan tidak keruan atau dijadikan mimbar politik memecah-belah perpaduan ummah. Marilah kita bersama hijrahkan minda kita ke arah budaya hidup penuh dengan nilai kemanuisaan, biar hidup miskin di dunia jangan muflis di akhirat kelak. Jangan dipersiakan pengorbanan junjungan besar Nabi Muhammad SAW menghidupkan roh hijrah kerana perjalanan baginda ke Madinah 1431 tahun lampau adalah demi tegaknya kalamullah. Perjalanan itu harus diteruskan dan pastikan ia selesai. Hijrah itu sendiri membawa konotasi berubah atau berpindaH dari sesuatu ke sesuatu . Dalam erti kata lain seharusnya perubahan itu dari buruk kepada baik, dari susah kepada senang dan apa-apa juga impak yang membawa kebaikan kepada semua.

"SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH"
Share on Google Plus

About AZMAN2020

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment