SELAMAT MENYAMBUT AWAL RAMADAN

Assalamulaikum,

Ramadhan adalah bulan umat Muhammad s.a.w. Bersabda Rasulullah s.a.w. bermaksud, "Apabila tiba bulan Ramadhan maka akan dibukakan pintu-pintu syurga dan ditutupkan pintu-pintu neraka lalu diikatkan semua syaitan. "Sabda baginda dalam hadis yang lain, "Jika umat manusia itu mengetahuk akan kelebihan yang ada di dalam bulan Ramadhan nescaya umatku akan menginginkan supaya dijadikan sepanjang tahun itu sebagai bulan Ramadhan."

(i) Setiap amalan kebajikan akan digandakan oleh Allah sebanyak 1000 kali ganda.
(ii) Setiap amalan sunat akan diberikan ganjaran pahala amalan fardu.
(iii) Ramadhan dibagikan kepada tiga bahagikan kepada tiga bahagian istimewa bagi mereka yang berpuasa iaitu bahagian pertamanya dipenuhi dengan rahmat Allah, bahagian kedua dipenuhi dengan keampunan dari Allah dan bahagian ketiga pembebaan dari siksa api neraka.
(iv) Dituntut supaya mengerjakan solat sunat tarawih, witir dan solat-solat sunat yang lain.
(v) Banyakkan berdoa, berzikir, selawat, membaca al Quran, bertaubat dan lain-lain amalan sunat.
(vi) Banyakkan bersedekah kepada fakir miskin dan membantu mereka yang berada di dalam kesusahan dan yang ditimpa kemalangan.
(vii) Menggandakan amalan sunat terutamanya pada 10 hari terakhir Ramadhan bagi mengharapkan keberkatan dan kebesaran malam Lailatul Qadar seperti beriktikaf di masjid dan sebagainya.
(viii) Menghidupkan malam-malam Ramadhan dengan mendirikan qiamullail terutama pada 10 hari yang terakhir.

Jadi, Selamat Berpuasa kepada seluruh umat Islam di Malaysia dan di seluruh dunia.

Diturunkan satu artikel yang mungkin sesuai dibaca berkaitan amalan berpuasa di bulan Ramadan ini.


Ibadah puasa latih disiplin ketahanan diri umat Islam


Oleh Muhamad Razak Idris

SETIAP ibadah diperintahkan Allah sama ada bersifat kepercayaan, hukum hakam atau tata cara akhlak mempunyai fungsi sosial tersendiri. Ibadah ini mempunyai manfaat yang bagi kehidupan manusia dan bukan suatu yang sia-sia termasuk puasa Ramadan.

Fungsi sosial ibadah puasa bagi melatih disiplin ketahanan diri yang kental dalam setiap diri manusia. Ini dapat dilihat daripada proses perlaksanaan puasa yang menuntut manusia menahan lapar dan dahaga dalam satu tempoh waktu tertentu setiap hari selama sebulan.

Menahan diri dari makan dan minum adalah antara latihan fizikal sungguh mencabar. Ia mengubah tabiat kebiasaan manusia yang sering memerlukan bekalan makanan dan minuman sebagai sumber tenaga bagi mereka menjalani urusan pekerjaan terutama pada siang hari.

Bagi sesetengah pihak, tentu pelik kewajipan ibadah ini. Barang kali ada yang melihat bahawa Islam bersifat antidunia kerana anjuran ibadah boleh mengurangkan prestasi dan kualiti kerja akibat kelemahan fizikal kesan kekurangan bahan tenaga dalam tubuh.

Salah faham dan kekeliruan ini tentu akan mudah terjawab sekiranya seseorang itu mendalami kesan kerohanian yang bakal terbit daripada ibadah ini. Begitu juga bagaimana boleh menyumbang kepada peningkatan kualiti individu dalam menjalani kehidupannya yang serba mencabar kini.

Apabila seseorang itu menahan diri daripada lapar dan dahaga atau berpuasa, ia secara langsung menimbulkan di dalam diri manusia satu tenaga yang dikenal sebagai `daya tahan'. Tenaga ini adalah sebahagian daripada unsur kerohanian yang wujud dalam setiap diri manusia. Daya tahan ialah benteng kebal yang berfungsi seumpama kuasa dalaman yang akan memastikan setiap manusia sentiasa konsisten, bersemangat dan berdaya saing dalam menempuh cabaran hidup.

Memiliki daya tahan yang kental adalah antara ciri yang amat diperlukan oleh setiap individu dan masyarakat pada hari ini. Pada tahap individu, setiap manusia sentiasa terdedah kepada cabaran dalaman dan luaran.

Manusia sentiasa mengingini suatu yang terbaik dalam bentuk pencapaian sama ada dalam bidang pekerjaan dan kekeluargaan. Bagi mencapai kecemerlangan hidup dan kebahagiaan, seseorang itu hendaklah meningkatkan kualiti kerja, kesungguhan dan ketelitian. Ini semua memerlukan seseorang itu memiliki daya tahan kental untuk mendapatkan idea baru dalam pekerjaan, meningkatkan disiplin diri dan mewujudkan sistem terbaik bagi memenuhi syarat dan tuntutan kecemerlangan. Tanpa daya tahan, kita akan mudah mengaku kalah mendepani kerumitan, tekanan dan cabaran dalam memenuhi tuntutan kecemerlangan.

Begitu juga dari aspek kekeluargaan. Sebagai manusia, kita mengingini rumah tangga dibina menuju ketenangan dan kebahagiaan sehingga ke akhir hayat. Bagi memenuhi impian ini, kita hendaklah menyempurnakan segala keperluan keluarga pada tahap yang terbaik sama ada dari segi keselesaan rumah, pendidikan anak dan keharmonian berumah tangga.

Bagi mencapai tujuan ini, setiap ahli keluarga memerlukan daya tahan tinggi bagi merancang ekonomi keluarga, mewujudkan ruang dan peluang pendidikan terbaik serta mengamalkan komunikasi kekeluargaan yang berkesan. Membina rumah tangga sempurna memerlukan setiap ahli keluarga sentiasa bermaafan, bersabar, bekerjasama, saling menghormati dan nasihat menasihati antara satu dengan lain.

Semua ini memerlukan seseorang itu memiliki daya tahan yang sungguh tinggi sekali terutama dalam berdepan dengan perbezaan, kepelbagaian dan tekanan dalam hidup kekeluargaan.

Sebagai seorang penganut Islam pula, daya tahan ini amat dituntut terutama dalam kita berusaha menyempurnakan tuntutan agama. Seorang Muslim yang sebenar ialah mereka yang sentiasa memastikan setiap perlakuan hidupnya memenuhi tuntutan beribadah kepada Allah. Ini memerlukan kita bersikap jujur, amanah dan gigih dalam segala urusan kehidupan.

Dorongan nafsu yang sentiasa mendorong manusia melakukan sesuatu yang bertentangan dengan fitrah kejadian dirinya adalah cabaran dalam terbesar manusia dalam usaha penyempurnaan ibadah kepada Allah.

Cabaran luaran seperti kegiatan tidak berfaedah dan melalaikan dalam bentuk hiburan dan permainan sering kali juga mengganggu tumpuan kita dalam menyempurnakan ibadah agama. Hanya dengan daya tahan tinggi, kita dapat mendepani segala cabaran ini.

Apabila manusia memiliki daya tahan ini, bermakna, seseorang itu telah mencapai tahap di mana nilai rohani menjadi pemandu dalam perjalanan kehidupannya dan dia tidak lagi didorong oleh hawa nafsunya. Dalam keadaan ini, manusia secara langsung sedang menuju kepada kemajuan hidupnya kerana ia tidak lagi terjebak dengan sifat yang merosakkan dan memusnahkan dirinya.

Share on Google Plus

About AZMAN2020

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment